Is het mogelijk om patiënten verantwoord van inhalatiemedicatie te laten wisselen? En hoe dan? Om deze vragen te kunnen beantwoorden gingen Michael Rutgers, Janwillem Kocks, Paul Hagedoorn en Titia Klemmeier in het PUF Academy-webinar ‘Verantwoord wisselen van inhalatiemedicatie: kan dat?’ in op waar rekening mee moet worden gehouden bij het wisselen van inhalatiemedicatie. Ook bespraken zij het belang van kennis over inhalatietechnologie en het belang van een goede inhalatie-instructie. In totaal volgden november 2022 442 zorgverleners dit PUF Academy-webinar.
Welke rol speelt de apotheker bij het verantwoord wisselen van inhalatiemedicatie eninhalatie- instructie? Jos Lüers, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en voorzitter van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) beantwoordt deze en aanverwante vragen aan de hand van de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen die in november 2022 tot stand is gekomen.
Het gebruik van inhalatoren blijkt in de praktijk nog geregeld problemen op te leveren die significante impact kunnen hebben op de ziekte-uitkomsten. Lars Dijk, MSc (onderzoeker) en prof. dr. Janwillem Kocks (huisarts), beiden werkzaam bij het General Practitioners Research Institute (GPRI) in Groningen, gaan in op de bevindingen uit de PIFotal- en de MISMATCH-studie waarin de inhalatietechniek van patiënten met COPD met verschillende typen inhalatoren (droogpoederinhalatoren en dosisaerosolen) is onderzocht.
“Behalve de werkzame stof is bij inhalatiemedicatie ook de toedieningsvorm belangrijk”, aldus emeritus prof. dr. Richard Dekhuijzen (Radboudumc, Nijmegen). En daar zit nou net de crux; inhalatoren – met name de dosisaerosol – staan er doorgaans ‘gekleurd’ op als het gaat om milieuvriendelijkheid.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay