In dit Longjournaal aandacht voor: lotgenotencontact, de vergoeding van fysio- en oefentherapie, Rookvrije toekomst, de ABCC-tool, interventies door apothekers, en het voorkómen van inhalatiefouten.
Het Longfonds breidt het aanbod van lotgenotencontact uit met nieuwe mogelijkheden. Denk aan activiteiten die mensen zelf kunnen organiseren, zoals koffie-ochtenden, wandelingen, uitjes of samen zingen. Het Longfonds ondersteunt organisatoren met activiteitenkaarten met extra informatie, een gids met praktische hulpmiddelen, en een servicepunt dat klaarstaat om te helpen en vragen te beantwoorden.
Referentie:
https://www.longfonds.nl/nieuws/longfonds-breidt-aanbod-lotgenotencontact-uit
Vanaf 1 januari 2025 worden alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen voor mensen met COPD vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Tot nu toe hing het aantal vergoede behandelingen af van hoe ernstig de COPD was. Hierdoor kreeg niet iedereen de zorg die ze nodig hadden. Op advies van Zorginstituut Nederland heeft de minister van VWS besloten deze beperking op te heffen.
Referentie:
https://www.longfonds.nl/nieuws/ruimere-fysiovergoeding-voor-mensen-met-copd
Een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda is dat in 2032 nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt. Berekeningen van het Integraal Kankercentrum Nederland laten zien dat we met een ‘rookvrije toekomst’ in de periode tot 2045 maar liefst 89.000 longkankerdiagnoses, ruim 16.000 blaaskankerdiagnoses en bijna 15.000 slokdarmkankerdiagnoses kunnen voorkomen.
Referentie:
https://iknl.nl/nieuws/2024/rookvrije-toekomst-voorkomt-120000-kankerdiagnoses
Onderzoekers van het MUMC+ concluderen dat het gebruik van de ABCC-tool bijdraagt aan een verbeterde ervaren kwaliteit van zorg en de activering van patiënten met een chronische ziekte zoals COPD. Hiermee is de tool geschikt voor toepassing in de klinische praktijk. Zorgverleners kunnen het instrument daarom inzetten om de symptomen en risico's van COPD te beoordelen en om behandelplannen beter af te stemmen op de behoeften van de patiënt.
Referentie:
Uit een Chinese review blijkt dat interventies door apothekers de inhalatietechniek bij patiënten met astma of COPD aanzienlijk verbeteren. Ook werd er een verbetering in therapietrouw waargenomen bij patiënten met COPD. Vooral interventies op basis van het Information-Motivation-Behavioral Skills-model lijken effectief te zijn in het verbeteren van therapietrouw en worden daarom door de onderzoekers aanbevolen.
Referentie:
Heeft u het PUF Academy-webinar 'Hoe voorkomt u inhalatiefouten?' gemist? Deskundigen Boudewijn Dierick, Lidewij Sekhuis, Piet Ooms en Jos Lüers deelden cruciale inzichten over het voorkomen van inhalatiefouten bij astma- en COPD-patiënten. Lees de samenvatting of download het themanummer. Heeft u meer tijd, bekijk dan het webinar.
Referentie:
Lees de samenvatting: https://www.chiesipro.nl/vakinformatie/puf-themanummer-3/
Download het themanummer: https://www.chiesipro.nl/assets/Bijlage-Inhalatiefouten-HR-final-version.pdf
Naar het webinar: https://pufacademy.nl/courses/inhalatiefouten-voorkomen/
Om deze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay