In dit Longjournaal aandacht voor: ongewenste medicijnwissels, het P4O2-project, een subsidie van het Nationaal groeifonds voor het UMC Groningen, sociale steun bij COPD, en het gebruik van luchtwegklaring bij bronchiëctasieën.
Ondanks afspraken om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen te voorkomen, komen ongewenste medicatiewissels nog steeds veel voor. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds. Van de deelnemers gaf 65% aan dat zij sinds de afspraken een of meerdere keren van inhalatiemedicijnen zijn gewisseld. In 60% van de gevallen ging het om een ongewenste wissel, hierbij gaf 21% aan dat de reden van de wissel hen niet is verteld.
Referentie:
https://www.longfonds.nl/nieuws/veel-ongewenste-medicijnwissels
Het UMC Groningen heeft van het Nationaal Groeifonds een subsidie van 4,4 miljoen euro ontvangen om nieuwe gepersonaliseerde behandelingen voor astma en COPD te ontwikkelen. Het onderzoek wordt geleid door hoogleraar Kinderlongziekten Gerard Koppelman. Bijzonder aan het onderzoek is dat het proefdiervrij wordt uitgevoerd. In plaats van dieren gebruiken de onderzoekers celmodellen van de longen.
Referentie:
De eerste resultaten van het onderzoek naar long COVID, dat onderdeel is van het samenwerkingsproject P4O2, zijn bekend. Een half jaar na een corona-infectie vonden de onderzoekers bij ongeveer de helft van de deelnemers een verminderde longfunctie. Ook had een aantal deelnemers na een corona-infectie meer ontstekingsfactoren in de neus dan gezonde mensen, iets wat kan zorgen voor een lekke barrière tussen de neuscellen waardoor bijvoorbeeld bacteriën en virussen via de neus makkelijker het lichaam binnen komen.
Referentie:
https://www.longfonds.nl/nieuws/p4o2-onderzoek-levert-nieuwe-kennis-chronische-longziekten
Uit een Nederlandse studie blijkt dat COPD-patiënten die samenwonen maar onvoldoende sociale steun ervaren, een grotere impact van hun aandoening ondervinden dan patiënten die voldoende sociale steun ervaren. Ook hebben ze meer depressieve klachten en zijn ze afhankelijker van zorg. Andere kenmerken, zoals longfunctie en dyspneu, zijn vergelijkbaar met patiënten die wel voldoende sociale steun rapporteren.
Referentie:
https://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(24)00099-4/abstract
Slechts de helft van de mensen met bronchiëctasieën in Europa maakt gebruik van luchtwegklaring. Dat constateren onderzoekers in de EMBARC-studie, waarin gegevens van bijna 17.000 patiënten zijn geanalyseerd. Het gebruik van en de toegang tot apparaten, medicijnen en gespecialiseerde fysiotherapie lijken in veel Europese landen beperkt te zijn.
Referentie:
https://erj.ersjournals.com/content/early/2024/03/07/13993003.01689-2023.long
Om deze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay