In dit Longjournaal aandacht voor: gezondheidsschade door luchtvervuiling, de tool Copiloot voor COPD, schaarse medicijnen, comorbiditeiten bij COPD, en het webinar Verduurzaming van de longzorg: klimaatvriendelijker voorschrijven.
In 2022 veroorzaakte luchtvervuiling afkomstig van Nederlandse bronnen een gezondheidsschade van 18 miljard euro. Landbouw is de grootste veroorzaker. Dit blijkt uit berekeningen van Pointer van KRO-NCRV, die de onderzoeksmethode van het Europees Milieuagentschap toepaste op Nederlandse uitstootgegevens van vijftien schadelijke stoffen. De uitstoot leidt tot verloren levensjaren, een toename van longziekten en hartproblemen, en daarmee tot hogere zorgkosten.
Referentie:
https://pointer.kro-ncrv.nl/ongezonde-lucht-kost-nederland-18-miljard-landbouw-grootste-boosdoener
De tool Copiloot voor COPD ondersteunt mensen met COPD bij het verminderen van het aantal en de ernst van longaanvallen. Onderzoek laat zien dat mensen met een longziekte zelf invloed kunnen uitoefenen op de ernst van een longaanval en hun herstelproces. Met de tool, ontwikkeld door het UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, Topicus en het Longfonds, kunnen patiënten zelfstandig hun gezondheid monitoren, ook als hun zorgverlener geen digitale omgeving gebruikt.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelde onlangs dat apothekers schaarse medicijnen zoals salbutamol alleen uit het buitenland mogen halen met een artsenverklaring per patiënt. Hierdoor is het lastiger om deze medicijnen te importeren. Zorgminister Agema werkt echter aan een wetswijziging en staat tot die tijd tijdelijk toe dat apothekers toch medicijnen uit het buitenland mogen toevoegen bij tekorten.
Referentie:
Patiënten met ernstige COPD hebben vaak comorbiditeiten die hun overleving en kwaliteit van leven negatief beïnvloeden, concluderen onderzoekers van het UMC Groningen. Pulmonale arteriële hypertensie, een lage BMI en angst blijken onafhankelijk geassocieerd met een hoger risico op overlijden. Een gerichte behandeling kan mogelijk de overleving en kwaliteit van leven van deze patiënten verbeteren.
Referentie:
Binnen de longzorg zijn verschillende ontwikkelingen gaande om inhalatietherapie duurzamer te maken. Het webinar Verduurzaming van de longzorg: klimaatvriendelijker voorschrijven vindt 28 en 30 januari a.s. plaats en geeft inzicht in hoe inhalatietherapie groener en duurzamer kan. Huisartsen, longartsen, apothekers, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen en praktijkondersteuners leren in de virtuele bijeenkomst over duurzame keuzemogelijkheden en oefenen met het maken van milieuvriendelijke keuzes voor de behandeling van patiënten met astma en COPD.
Aanmelden:
Om deze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay